Loading...

Tourism Malaysia

Malaysia ialah kedudukan ke-9 di dunia untuk ketibaan pelancong.Laporan Daya Saing Pelancongan dan Pelancongan 2017 menduduki Malaysia ke-25 daripada 141 negara keseluruhan, yang merupakan kelima terbaik di Asia.

Dalam usaha untuk mempelbagaikan ekonomi dan menjadikan ekonomi Malaysia kurang bergantung kepada eksport, kerajaan menolak untuk meningkatkan pelancongan di Malaysia. Akibatnya, pelancongan menjadi sumber pendapatan tukaran asing ketiga terbesar di Malaysia, dan menyumbang 7% daripada ekonomi Malaysia pada tahun 2005.

Agensi kerajaan yang bertanggungjawab mempromosikan pelancongan di Malaysia ialah Tourism Malaysia atau Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (MTPB). Pada 20 Mei 1987, Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan (MOCAT) telah ditubuhkan dan TDC berpindah ke kementerian baru ini. TDC wujud dari 1972 hingga 1992, apabila menjadi Lembaga Promosi Pelancongan Malaysia (MTPB), melalui Akta Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia, 1992.

Pada tahun 1999, Malaysia melancarkan kempen pemasaran sedunia yang dikenali sebagai “Malaysia, Truly Asia” yang sebahagian besarnya berjaya dan membawa lebih dari 7.4 juta pelancong.Pendapatan tambahan yang dihasilkan oleh pelancongan membantu ekonomi negara semasa krisis ekonomi tahun 2008.

PRODUK UTAMA

PRODUK INTEREKTIF

PRODUK JUALAN